1

Veroslava Kocić Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije u Prokuplju: Važnost sadnog materijala!

Jedna od najznačajnijih stvari u voćarstvu je sadni materijal. O ovoj temi razgovarali smo sa Veroslavom Kocić, stručnim saradnikom u nastavi voćarstva i vinogradarstva Akademije strukovnih studija Južna Srbija odseka u Prokuplju. Kocićeva kaže da je srce jedna voćke u korenu. Kalemljenje voća stotinama godina je bio visoko cenjen zanat dok je danas sve mali broj onih koji su upućeni u ovu veštinu. U pitanju je vid oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Sa profesorkom Kocić razgovarali smo i o kalemljenju kruške. Ono što je veoma važno kada se radi o ovoj voćki jeste to da ona ne trpi krečno zemljište. Najbolje je voće kalemiti po oblačnom vremenu (kad je omorina što bi narod rekao) i kad ima relativno povišen procenat vlažnosti u vazduhu. Treba izbegavati kalemljenje po kiši, prejakom suncu (preko 20 °C), na temperaturi ispod nule, te po jakom i toplom vetru. Idealna temperatura za kalemljenje bi bila ona između +5 do +10 stepeni °C.

3

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here