1

Mlekarska škola dr Obren Pejić u Pirotu: Izaberite budućnost!

Mlekarska škola sa domom učenika „Doktor Obren Pejić“ u Pirotu, rasadnik znanja za kadrove prehrambene struke, postoji  više od sedamdeset godina. Smeštena u industrijskoj zoni grada  i danas obrazuje kvalitetne kadrove za rad u prehrambenoj industriji. Pored prerade prehrambenih proizvoda, u savremeno opremljenim učionicama, uređenim laboratorijama, učenici izvode oglede iz hemije, mikrobiologije, a u modernim školskim radionicama obogaćuju svoja praktična znanja.

Mlekarska škola se stalno menja, prilagođava potrebama učenika i socijalnih partnera. Poznati smerovi ove škole su: prehrambeni tehničar, smer pekara, mesara i mlekara.

Obrazovni profil prehrambenog tehničara je najprivlačniji za učenike, jer ima široku prohodnost za buduće studije. Učenici izučavaju prehrambenu tehnologiju animalnih i biljnih proizvoda, organizuju prijem, rukovanje, čuvanje i usklađivanje prehrambenih proizvoda, vode prehrambene trake i rade u nadzorno-analitičkim i razvojnim laboratorijama.

Učenici trećeg stepena – pekari stiču neophodna znanja i praktične veštine da se samostalno uključe u proizvodni proces. Pored pekarskih pogona, pekari mogu raditi i u hotelima, restoranima i menzama. Uspešno obavljanje pekarskih poslova zahteva odgovornost u radu i spremnost na timski rad.

Smer mesara pruža adekvatno teorijsko i praktično znanje za preradu i proizvodnju ukusnih mesnih prerađevina, kao i upravljanje automatskim uređajima.

Prerađivač mleka prima sveže mleko i kontroliše njegov kvalitet; priprema linije i uređaje za  preradu mleka i mlečnih proizvoda. Radi na proizvodnji i pakovanju fermentisanih proizvoda, skladišti i distribuira mleko i mlečne proizvode. Mlekarska škola je zaštitnik poznatog pirotskog brenda i proizvođač pirotskog kačkavalja. Proizvodnja se obavlja na tradicionalan način, zbog čega su proizvodi ocenjeni najvišim ocenama na raznim sajmovima, smotrama, a naročito od strane potrošača.

Mlekarska škola u svom sastavu ima i savremeni dom učenika sa prijatnim ambijentom komfornih soba, predanih vaspitača i svim uslovima za učenike po hasap standardu. Boravak učenika u domu obogaćen je raznovrsnim kulturnim i društvenim sadržajima.

U toku školovanja učenici posećuju različite skupove: prehrambene sajmove, smotre, naučne tribine, stručna predavanja u zemlji i inostranstvu. Stručne ekskurzije su uglavnom besplatne, a učenicima se pruža mogućnost da nadograde svoja znanja, upoznaju nove krajeve i stiču prijateljstva.

Budite deo tima koji će stvarati i doprineti kvalitetu hrane našeg naroda!

3

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here