1

Воћари, опрез! Како сузбити шљивину осу? САВЕТ: Марија Ивановић ПССС КРАГУЈЕВАЦ

Засади шљиве се, у зависности од локалитета и сортимента, налазе у фази пуног цветања до прецветавања. У већини региона, на белим лепљивим клопкам, региструје се присуство одраслих јединки црне и жите шљивине оса.

Биологија обе врсте је иста. Презимљавају у стадијуму ларве, у земљишту. Са порастом температуре земљишта изнад 100C, на дубини од  5 до 10 cm, крајем марта почетком априла, из земље излазе одрасле јединке. У зависности од временских услова, њихова појава се најчешће поклапа са фазом бубрења, односно почетком цветања шљиве. Жута оса се појављује неколико дана после црне. На дужину и ток лета утичу временске прилике. Лет почиње раније, масовнији је и траје краће уколико је влажност нижа, а температура виша. Изненадно захлађење, праћено кишом, прекида лет, који се по стабилизацији временских прилика наставља.

Одрасле јединке, након допунске исхране и парења, полажу јаја – црна оса у слободне делове  чашичних листића, а жута између њих. Десетак дана након полагања јаја, пиле се ларве које се убушују у плодове који су тек заметнути. На месту убушивања уочава се улазни отвор. Ларва продире до семене кућице, испуњавајући пут изметом. Једна ларва може оштетити до 5 плодова. Донекле развијени плодови опадају, а са њима и ларве које ће се у земљи, на дубини од 5 до 10 cm, учаурити и презимети. Део популације у земљишту остаје две зиме.

У овом тренутку, Прогнозно извештајнa службa заштите биља,  на основу улова оса на клопкама, а у циљу спречавања убушивања ларви у тек заметнуте плодове, препоручује спровођење третмана регистрованим инсектицидима на бази активне материје deltametrin. Третман се може спровести искључиво у засадима који су у фази прецветавања, у циљу заштите полинатора. Примена инсектицида у фази цветања је строго забрањена!

 

3

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here