1

Воћари, опрез!

Како сузбити јабукину осу?

Марија Ивановић, ПССС КРАГУЈЕВАЦ

Јабукина оса (Hoplocampa testudinea)

У годинама са изразито топлим пролећем, у засадима јабуке, нарочито на плодовима раних, летњих сорти, повећава се бројност јабукинe осе.

Врста има једну генерацију годишње. Презимљава у стадијуму ларве у земљишту, у кокону, на дубини од 5 до 25 цм. У рано пролеће прелази у лутку, а пред цветање излећу одрасле јединке. Део популације остаје у земљишту до наредне вегетације. У пролеће, женка врхом легалице пресече покожицу чашице и положи по једно јаје у дно чашчних листића. Након једне до две недеље развија се ларва. Она образује мину испод покожице плода, одакле креће ка семеној кућици, где се храни семном. Пошто поједе садржај семене кућице једног плода, прелази на следећи. У плоду је уочљива црвоточина непријатног мириса. Нападнути плод се превремено суши  и опада. Опада тек заметнути плод, до плода величине ораха, а са њим и ларва која прелази у земљиште, где ће презимети. Једна ларва може оштетити до пет плодова. На плодовима који су мање оштећени уочава се плутаста линија. Они заостају у порасту, али не опадају.

У циљу утврђивања присуства одраслих јединки и њихове бројности, на око недељу дана пред цветање, у засад је пожељно поставити беле лепљиве клопке. Присуство имага може се утврдити и методом стресања у време цветања. Имаго је дужине око 7 мм. Горња страна тела је црне боје, трбушна страна жуте, а глава црвенкасте боје.

Непосредно после цветања, прегледом тек заметнутих плодова утврђује се бројност положених јаја. Уколико се утврди присуство више од 3 осе на 100 грана или 3-5 јаја на 100 тек заметнутих плодова спроводи се инсектицидни третман. У сузбијању осе могу се користити регистровани инсектициди, на бази активне материје deltametrin. Третман је неопходно спровести по прецветавању, како би се заштитиле пчеле, а јабукина оса успешно сузбила.

3

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here