1

Upiši Poljoprivredni, misli na budućnost!!! Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu

Poslednja dva meseca goruća tema u našoj državi, ali i u čitavom svetu, je epidemija korona virusa koja će postati sinonim za 2020. godinu. Epidemija je, sa jedne strane, bacila u senku i stavila u status mirovanja turizam, ugostiteljstvo, frizersko–kozmetičke salone, tržne centre, sport i rekreaciju, dok je sa druge strane enormno povećala potražnju i kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Potrošačke navike kupaca su se promenile preko noći. Ovde ne govorimo samo o trci za još jednim paketom toalet papira, već i o mnogim drugim namirnicama. U prvom redu to su brašno, ulje, kvasac, potom jaja, voće i povrće, meso, hrana sa produženim rokom trajanja, testenine, smrznuto pecivo… Trenutna situacija nam je pokazala nepredvidivost tržišta, pa je tako u svetu, ali i kod nas, došlo do povećane potražnje i rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Prva u tom redu svakako je pšenica – kao najvrednije zrno u doba epidemije. Povećanje potražnje i rast cena beleže i kukuruz, soja, stočni ječam i stočno brašno.

Korona nam je probudila svest o značaju najvažnije privredne delatnosti – poljoprivrede, koja funkcioniše punim kapacitetom i u ovim okolnostima. Jer i kada sve stane, neko mora da proizvodi i distribuira najvažniji resurs – hranu. Sa sigurnošću možemo da potvrdimo da je poljoprivreda grana privrede koja ima sigurnu perskpektivu, na šta nam ukazuje i organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization) koja procenjuje da svetska proizvodnja hrane do 2050. treba da poraste 70%, kako bi podmirila potrebe budućih deset milijardi stanovnika planete. Da bi to bilo moguće poljoprivreda se svakodnevno razvija: dronovi, senzori, robotika, veštačka intelegencija, informaciono – komunikacione tehnologije… Zato nam već danas nedostaju eksperti u tim oblastima, uzimajući u obzir i činjenicu da je naša zemlja agrarna, a da smo do sada iskoristi tek oko 30% njenih kapaciteta.

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu je mesto gde se obrazuju stručnjaci u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i agroekonomije. Sa bogatom lepezom od čak sedam studijskih programa, fakultet obrazuje nove kadrove za deficitarna zanimanja savremene poljoprivrede. Mnoge multinacionalne kompanije, konsultantske agencije, poljoprovredne apoteke, banke, osiguravajuće kuće i državne institucije otvaraju vrata diplomiranim agroekonomistima i inženjerima Poljoprivrednog fakulteta. Pored toga, fakultet budućim studentima pruža praktična znanja i preduzetnički duh, kako bi sutra nastavili rad na svom poljoprivrednom gazdinstvu ili pokrenuli sopstveni biznis. Besplatna pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita, studentski restoran i klub u zgradi fakulteta, savremene učionice i laboratorije, fakultetsko ogledno dobro, odlična saradnja sa profesorima, blizina Studentskom gradu i drugim delovima Beograda, čine da je Poljoprivredni fakultet omiljen među studentima.

U trenucima krize se jasno vidi koja su zanimanja od esencijalnog značaja za naš život i naše bolje sutra, u kakvim god okolnostima da se nalazimo. Studiranje na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu je investicija u sigurnu budućnost. Konkurs za upis novih studenata je otvoren!

 

 

3

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here