Radiša Nikolić Aromatika: Pravi saveti za proizvođače rakije
Radiša Nikolić Aromatika: Pravi saveti za proizvođače rakije
Emisija Agro jug ima odličnu saradnju sa firmom Aromatika koja se bavi distribucijom aroma, baza, boja i bonifikatora za bezalkoholnu, alkoholnu, konditorsku i industriju praškastih proizvoda kao i inžinjeringom za primenu istih, a naši gledaoci imaju priliku da od osnovača firme Radiše Nikolića diplomiranog inžinjera prehrambene tehnologije dobiju aktuelne savete u proizvodnji alkoholnih pića. Dobru saradnju nastavljamo i u 2021. godini. Kada govorimo o jakim alkoholnim pićima sada je, kaže Nikolić vreme kada se vrši redestilacija ili se i dalje radi destilacija komine koja bi trebala da je do sada prevrela. Nikolić proizvođačima predlaže da provere stepen prevrelosti komine i da proizvođači ukoliko ima dela plodova iste probaju. Ukoliko je plod sladak fermentacija nije završena. Ukoliko se primeti da je komina počela da se kiseli Nikolić kaže da je potrebno što pre uraditi destilaciju jer ukoliko komina i dalje vri, a nije prevrela do kraja sve će preći u sirće i neće ostati alkohola da bi se izdestilisao i dobila rakija. Jačina destilata treba da bude između 60 i 70 stepeni, a jačinu treba postepeno, nikako od jednom svesti na jačinu konzumiranja. Nikolić kaže da se to radi demineralizovanom ili destilovanom vodom, nikako mekom rakijom.