Prof. dr Nebojša Milosavljević: Tradicionalni mlečni proizvodi su veoma interesantni
Prof. dr Nebojša Milosavljević: Tradicionalni mlečni proizvodi su veoma interesantni
Mleko i mlečni proizvodi spadaju u najkvarljivije proizvode , a kvare se zbog svog veoma povoljnog nutritivnog svojstva za ljudsku populaciju i mikroorganizme. Posebno interesantni su tradicionalni mlečni proizvodi o kojima smo razgovarali sa dr Nebojšom Milosavljevićem profesorom mikrobiologije hrane i poznavanja tehnologije mleka sa Odseka za poljoprivredno prehrambene studije u Prokuplju. Kada govorimo o tradicionalnim mlečnim proizvodima najviše su istraženi oni koji se nalaze na području Pirota poput pirotskog kačkavalja. Ono što nedostaje tradicionalnim proizvodima u Srbiji jeste bolja ambalaža, lepše pakovanje i marketing. Sve ovo čini jednu celinu koja bi mogla da utiče i na bolju prodaju i na bolju cenu. Na žalost cena nije adekvatna za dobar kvalitet tradicionalnih proizvoda u Srbiji i neretko je dosta niža u odnosu na proizvode iz drugih zemalja. Dr Milosavljević je upoređujući domaći ovčiji kačkavalj i onaj u Italiji istakao da je ovaj proizveden kod nas za klasu bolji i ukusniji.