Apel poljoprivrednim proizvođačima za odgovornu upotrebu pesticida u proizvodnji voća i povrća!
Apel poljoprivrednim proizvođačima za odgovornu upotrebu pesticida u proizvodnji voća i povrća!
Sezona svežeg voća i povrća je uveliko stigla, a sa njom i rizici po zdravlje ljudi. Savremena poljoprivredna proizvodnja je u većini slučajeva nezamisliva bez upotrebe veštačkih đubriva i sintetičkih pesticida, ali to za sobom nosi ogromnu dozu opreza. Pesticidi su hemijska jedinjenja koja suzbijaju bolesti, štetne insekte i korove. Većina pesticida nastaje veštačkom sintezom u laboratorijama, te kao takvi su sami po sebi štetni ako dospeju u organizam čoveka. Među svim pesticidima najopasniji su insekticidi jer pored štetnog delovanja na insekte, ispoljavaju i štetno delovanje na ljude, i mnogi od njih spadaju u otrove prve i druge kategorije, a kroz istoriju su se neki od njih upotrebljavali i kao bojni otrovi. Sama činjenica da svako može kupiti bilo koji pesticid i primeniti ga kad god i gde god u poljoprivrednoj proizvodnji nosi za sobom ogroman rizik po zdravlje svih građana te je stoga neophodno raditi i na edukaciji i razvoju svesti i proizvođača i kupaca poljoprivrednih proizvoda. Prilikom primene pesticida najbitnija stavka je da se ispoštuje karenca, tj vreme od zadnjeg prskanja pa do berbe, a taj period predstavlja vreme koje je potrebno pesticidu da se razloži do prihvatljive doze ostataka. Nažalost, još uvek u većini slučajevi poljoprivredni proizvođači nisu svesni štetnog uticaja pesticida na zdravlje ljudi, kako direktnog kroz konzumaciju hrane koja na sebi sadrži ostatke pesticida, tako i indirektno prilikom samog prskanja tj tretiranja useva pesticidima. Šteta je obostrana, kako za proizvođače tako i za kupce tih proizvoda. Trovanja su uglavnom hroničnog karaktera, a posledice po zdravlje nastaju u kasnijim fazama prilikom nakupljanja otrova u organizmu. Pranje plodova mlakom vodom i sodom bikarbonom može samo delimično umanjiti ostatke pesticida. Kada kupujemo hranu treba to raditi od proverenih i preporučenih proizvođača, ili u onim objektima gde je hrana prošla bezbedonosnu proveru i analizu. Poljoprivredna stručna služba apeluje svim poljoprivrednim proizvođačima na savesnu i odgovornu upotrebu pesticida sa izričitim poštovanjem karence, kako bi zajedno radili na podizanju kvaliteta života i zdravlja naših građana, ali i kvaliteta same poljoprivredne proizvodnje.
Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović PSSS Niš